Når madøret skal blive mæt

Jeg er et madøre. Jeg elsker mad. En god bøf med godt tilbehør. Jeg skal have en snaps til silden til jul og påske. Julemaden – jeg elsker det. Roethlisburger til SuperBowl. Jeg kunne blive ved.

Kender du også det? Tænker du også, at god mad da ikke skal fornægtes. Det forstår jeg godt. Sådan havde jeg det og sådan har jeg det stadig. Intet er forandret – heller ikke selvom jeg har tabt 40 kg.

Ja jeg bruger kalkunbacon i stedet for almindelig bacon, ja burgerbollen er grovbrød og mindre, ja jeg bruger mindre ost og med mindre fedt, ja jeg hakker selv kødet til bøffen og ja bøffen er mindre end den plejer. Men altså jeg spiser stadig en Roethlisburger når det er SuperBowl. For det har jeg altså gjort i mange år.

Vil du tabe dig og lægge dit liv om handler det ikke om at fornægte dig selv god mad. Det handler om at fokusere på at spise klogere og bedre. Du kan ikke lægge dit liv om, hvis det alt sammen kun sker ved fornægtelse af noget du holder af. Du kommer helt sikkert til at stoppe med at spise bestemte ting, men en ændring af livsstil, der medfører at du holder op med alt det der gjorde dig glad tidligere vil ikke holde i længden.

I dag er jeg stort set mæt hele dagen og det uden at føle mig proppet af mæthed lige efter et måltid. Det er en rar følelse når man er glad for mad. Det oplagte spørgsmål er selvfølgelig, hvordan det kan lade sig gøre.

Den allervigtigste årsag for mig er, at jeg får 3 gode nærende hovedmåltider (og jeg spiser sjældent ud over de måltider). Alle måltider indeholder en god balance af fedt, kulhydrat og protein samt ikke mindst fibre.

De officielle anbefalinger er, at kalorierne fordeler sig med 55-60 % til kulhydrater, 10-15 % til protein og maks. 30 % til fedt. Men er du overvægtig som mig, så kan det være klogt at justere denne fordeling og lade protein-kalorierne fylde helt op til 25 %. Mad med en høj andel af protein giver en god mæthedsfornemmelse. Derfor ser min fordeling ud som følger: 50 % kulhydrater, 25 % fedt og 25 % protein. 

 

Derudover tilstræber jeg at få en god portion fibre i løbet af mine måltider. Fibre er nemlig et superprodukt at have fokus på af flere årsager. Fibre kan være med til at sænke kolesteroltallet, det kan holde blodsukkeret lavt, det hjælper på fordøjelsen og kan være en medvirkende årsag til vægttab. Hvis du vil læse lidt mere om fibre, skulle du smutte forbi pernielsen.com der har et rigtig godt blog-indlæg om kostfibre. Du finder blogindlægget her https://www.pernielsen.com/fibre-hellige-gral/

Men altså – når jeg har de her få ting i fokus til mine måltider ja så er jeg meget meget sjældent sulten.

Hvad jeg så spiser og hvad jeg ellers gør skal jeg nok fortælle om en anden gang

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyheder én gang om måneden

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Du vil få nyheder, modtage tilbud, information om nye produkter og services, invitationer til webinarer /foredrag og meget mere.