Vil du virkelig gerne hjælpe en overvægtig eller vil du bare kloge dig – del 1

Efter jeg har smidt en del kilo bliver jeg spurgt om mange sjove ting, men et af de spørgsmål, der går igen er hvordan man som pårørende kan hjælpe en overvægtig.

Det vil jeg gerne tale om i det jeg indtil nu tror ender i 3 blogindlæg, for det er nemlig vigtigt. Så hvis du bare vil kloge dig, så skal jeg nok skrive et indlæg til dig som det tredje i denne serie. Men det her er det første af tr0 indlæg til dem, der virkelig gerne vil hjælpe en overvægtig lige nu.

Første gang skal vi tale lidt om, hvordan du hjælper din veninde eller ven, der har sagt højt, at vedkommende er gået i gang med en livsstilsændring og gerne vil tabe sig.

Der er en del ting, du rent faktisk kan gøre, men allerførst skal jeg lige endnu en gang slå fast, at du ikke er ude i noget hjælp a la ”du skal bare spise noget mindre og motionere noget mere” eller ”jeg har hørt om en venindes søsters venindes tantes mands niece der gjorde sådan her”. Her taler vi om praktisk simpel hjælp, der kan gøre en stor forskel for den overvægtige.

Hverdagen

Der er to områder i hverdagen, jeg gerne vil, du fokuserer på. Det ene er at støtte med opmuntringer og motivation. Det andet er tid.

Hvis du virkelig gerne vil hjælpe, så begynd med respektfuldt at spørge, om der er noget du kan hjælpe med.

Opmuntringer og motivation

Nogle gange kan det være irriterende og uvelkomment, når andre kommer med opmuntringer eller forsøger at motivere uden at jeg har spurgt efter dem. Så derfor spørg respektfuldt f.eks.

”Hvordan kan jeg støtte dig i dagligdagen?”

”Kan du bruge det til noget, hvis jeg kommer med opmuntringer?”

Det er så viseligt indrettet, at selv os overvægtige ikke er ens, derfor skal du spørge respektfuldt. Jeg kender ikke mange overvægtige, der ikke inderst inde gerne ville ændre deres situation, hvis de kunne. Det er langtfra altid eller bare manglende vilje, der gør at det ikke sker.

Så spørg hvordan du kan hjælpe. Du kunne så have nogle forslag i baghånden, som du kan bringe på banen, men husk at træne dig selv i, at det ikke handler om dine forslag men om den overvægtiges ønsker. Kan du ikke det, så lad være med at ville hjælpe. Overvægtige er ikke små børn, der SKAL acceptere dine forslag.

Forslagene kunne være at du gerne vil sende en opmuntring på faste dage eller én gang om dagen/ugen. Eller du foreslår, at I mødes for at tale om ugen der gik og ugen der kommer. Hvordan du kan støtte i den næste uge. Find også ud af med din veninde eller ven, hvornår noget er en succes. Det er dem der afgør det som overvægtige og ikke dig.

Sæt tid af

En anden måde at hjælpe på kræver endnu mere af dig. Det handler om tid. Har du tid til at sætte tid af kan det måske være den allervigtigste hjælp du kan give.

Der er i hvert fald to ting, der lige slår mig med det samme, hvor du kan hjælpe med tid. Det er indkøb/madlavning og motion. Puha nu blev det nærværende og en lille smule besværligt for nu kræver det også en indsats af dig.

Indkøb/madlavning

Har du overvejet, hvor svært det kan være, at købe ind til og lave mad til sig selv, når man er overvægtig. Jeg vil vædde på at din veninde eller bror, der er overvægtig kender følelsen af at blive stirret på i supermarkedet, fordi kurven ud over gode grøntsager, kød og andet sundt også indeholder ”usunde” madvarer. Kan du selv huske, da du tænkte det i sidste uge, hvor du stod bag mig ved kassen og så jeg havde is og en pose slik i kurven? Du tænkte ikke tanken, at det var fredagsslik til min søn og en is til ham i varmen.

Så spørg om du skal hjælpe med at handle ind, komme med forslag til retter I kan lave sammen. Hvad med at foreslå, at I laver mad og spiser sammen en gang om ugen og at I i fællesskab finder gode opskrifter.

Motion

Hvis jeg har fået dig overbevist om, at det ikke er sjovt at stå i køen med usunde madvarer i kurven, så forestil dig lige, hvordan det er at gå i fitnesscentret. Det er umuligt og vanvittigt og ja grænseoverskridende. Så hvad med at du foreslog, at I enten gik sammen i fitnesscentret en eller to gange om ugen. Har din overvægtige ven slet ikke har trænet eller motioneret i lang tid skal I måske starte et helt andet sted.

Hvad med at du tilbød at komme og gå en tur med ham f.eks. hver dag, hver anden dag eller hvad der er muligt? Det kan være, at han skal begynde med at få flere taget flere skridt.

Med andre ord, vil du virkelig gerne hjælpe en overvægtig, så kræver det også en indsats af dig. Folk på sidelinjen, der bare kloger sig er der nok af. Men far frem med lempe, for det kan være ganske grænseoverskridende at blive hjulpet.

Du er meget velkommen til at kommentere blogindlægget og du må også meget gerne skrive til mig på hej@bjarnelynderup.dk, hvis du har spørgsmål, kommentarer eller brug for hjælp til at komme i gang.

Næste afsnit af ” Vil du virkelig gerne hjælpe en overvægtig eller vil du bare kloge dig” kommer til at handle om, hvordan du kan hjælpe en overvægtig der gerne vil tabe sig, når du inviterer til fest, middag eller i byen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Nyheder én gang om måneden

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Du vil få nyheder, modtage tilbud, information om nye produkter og services, invitationer til webinarer /foredrag og meget mere.