Vil du virkelig gerne hjælpe en overvægtig eller vil du bare kloge dig – del 3

Jeg oplever sommetider – eller rettere ret ofte – at overvægt er tabu blandt familie og venner. Jeg bebrejder ingen andre end mig selv, at det endte hvor det gjorde. Det er ene og alene min skyld. Det betyder ikke, at jeg ikke kan undre mig over, hvor få der egentlig gik til mig og sagde noget. Blandt familie og venner oplevede jeg en slags tabu i forhold til min overvægt. Det er måske forståeligt og igen vil jeg absolut ikke bebrejde nogen for det er et svært emne.  

Til gengæld er det i den offentlige debat bestemt ikke tabu.

TVÆRTIMOD.

Fra en enkelt internetdebat om overvægt gaflede jeg følgende ”søde og venlige” kommentarer blandt de første 20 kommentarer:

  • Folk æder for meget – og laver for lidt. Og det er faktisk lige meget HVAD de propper i hovedet. Det er mængden og hyppigheden, der er problemet. 
  • Jeg brækker mig af dårlige undskyldninger! Kom op af sofaen inden den også går i stykker og så få gang i livsglæden og motion.
  • At sige det er en sygdom er bare en undskyldning. Det er dovenskab og ikke andet.
  • Det er utroligt let at tabe sig, helt enkelt, hold kæften lukket.
  • Man lever sit LIV som man har forstand til. Er du massiv FED kan kun DU gøre noget ved det.

Den uvidenhed der præger debatten, gør det ikke nemmere for overvægtige. Særligt den sidste kommentar går ofte igen. Som overvægtig må du være dum og uintelligent og derfor er du dybest set ikke værd at lytte til.

MEN overvægt kommer af mange ting. Der kan sagtens være tale om ”blot” at være glad for mad og uglad for motion. Men i langt de fleste tilfælde ligger der en flerhed af problemer bag. Der er mange faktorer der påvirker din krops reaktioner, men der er generel enighed om, at fedme er et livsstilsproblem, hvor mange faktorer virker i samme retning.

Vigtigst er samfundsudviklingen med mere stillesiddende arbejde, mindre naturlig motion, ubegrænset adgang til madvarer, øget tilbud af kalorierige madvarer og drikke, øget brug af bil osv.

Tilsyneladende er der 4 grupperinger af årsager til overvægt:

USUND LIVSSTIL – Fed mad og inaktiv livsstil som ofte er grundlagt tidligt i barndom eller ungdom, men også kan opstå senere i livet.

ONDT I LIVET – Hvor der kan opnås et øjebliks lindring og ro i kroppen ved at spise sødt og/eller fedt.

MADMISBRUG – Hvor mad tilfredsstiller kroppen på samme måde som andre rusmidler

TVANGSOVERSPISNING – Der er en regulær spiseforstyrrelse med egen diagnose

Dertil kommer, at en række faktorer påvirker vores evne til at håndtere disse 4 grupperinger. Det handler om stress, søvn, medicin, stofskifte, steroider, overgangsalder, pcos mv. Ofte ved man ikke, hvad der kommer først. Har eksempelvis søvnapnø resultereret i overvægten eller medfører overvægten at man er blevet ramt af søvnapnø? Men det er faktisk ikke min pointe her men blot en konstatering af at der kan være mange årsager til overvægten.

Faktum er, at når overvægten har sat sig, så er forsvinder den ikke lige uden videre.

Det bedste billede jeg har set til at forklare, hvad der sker, er fra Jens Christian Holms bog ”Vægttab der holder hele livet”, her gengivet i min egen tegnede version.

Billede 1 er dig som normalvægtig hvor den røde bold illustrerer kroppens egen opfattelse af, hvad der er en god vægt. På billede 2 er du blevet overvægtig og kroppen har opnået en ny forståelse af en passende vægt. På billede 3 har du tabt dig igen, men kroppens forståelse for en passende vægt rykker ikke nødvendigvis med.

Det er mange hundrede generationer af udvikling der gør, at menneskets krop stadig reagerer så den er bedst muligt rustet til at opleve sult. Det har de seneste 75-100 år ikke kunnet ændre på, for det ligger så dybt i menneskets natur. Det at forstå, at den her mekanisme kan man ikke bare med ”viljen” ændre på, er et vigtigt første skridt til at kunne holde et vægttab.

Derfor skal du ikke kloge dig med ”luk kæften og rør dig”-retorik. Det er nemlig langt større end det.

Faktum er, at op til 90 % der taber sig har taget en del af det på igen efter 5 år. For det kræver nemlig en lang og indtil døden konstant fokus at holde vægten nede, når man først har været overvægtig.

Men alt det vidste du selvfølgelig godt, så det her indlæg var slet ikke til dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyheder én gang om måneden

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Du vil få nyheder, modtage tilbud, information om nye produkter og services, invitationer til webinarer /foredrag og meget mere.