Gastric Sleeve – operationen

Mandag den 1. februar 2021 var så dagen for min gastric sleeve operation.

Jeg er så heldig at blive kørt til Aleris-Hamlet i Aarhus. Vi ankommer i pænt god tid og er der ca. kl. 9. Det er  ca. 1½ time før jeg skal være der, men lige i dag er der bare ikke plads til at komme for sent.

Forberedelserne

Som altid bliver jeg mødt af venligt personale i skranken og da jeg kommer fastende siden kl. 1 om natten, så er det måske en lille men ret vigtig detalje. Jeg får lov at sætte mig og vente, men bliver hentet af endnu en venlig medarbejder – en sygeplejerske – allerede 9.30. Bliver vist ind til min stue – en 2 mands version, som jeg dog ender med at have for mig selv under hele opholdet.

Sygeplejersken giver gode rolige instrukser om, hvordan tiden frem til operation skal forløbe og jeg føler mig i trygge hænder. Jeg får skiftet til sygehusoutfit og kan lægge mig og hvile lidt.

Får installeret mig med mine private ting i skufferne og min uundværlige CPAP-maskine i skabet. En CPAP-maskine hjælper mig ved at puste luft i næsen på mig, når jeg sover, for jeg lider af svær søvnapnø. 

Søvnapnø er en tilstand, hvor man stopper med at trække vejret mens man sover. Der er ikke risiko for at dø af det, men søvnen bliver fuldstændig abrupt og der er ikke hvile i det så man kan fungere. Så uden maske ville jeg have det svært i dagligdagen. 

På grund af overvægten er det helt sikkert værre end det ville have været og jeg ligger og tænker om operationen måske kan betyde, at min søvnapnø forbedres eller helt forsvinder.

Senere på dagen skal jeg dog ende med helt at glemme maskinen og det kommer til at give mig problemer.

Senere kommer sygeplejersken så tilbage og jeg får barberet maven. Det burde jeg have haft gjort hjemmefra, men nu klarer vi det så der.

Jeg får taget blodtryk og målt puls inden jeg får lagt venflon i armen, så jeg er klar.

Lidt senere kommer først anastæsilægen og senere kirurgen Professor Peter Funch Jensen og taler med mig. Endnu en omgang beroligende snak og jeg er nu ved at være klar til operationen.

Operationen

Sygeplejersken giver lidt blodfortyndende medicin inden vi går ned til operationsrummet. Her støder jeg til personalet, der er ved at gøre klar til dagens 5. operation. Der er en munter stemning i operationsrummet og vi ender med at omtale dem som A-holdet. Det hele er meget betryggende og meget professionelt. Da Peter Funch Jensen kommer til, husker jeg at få spurgt til et billede af det de fjerner ved operationen. Det har jeg nemlig selv haft lidt svært ved at finde gode billeder af.

Det sidste jeg husker er, at jeg bliver spurgt til om jeg ligger komfortabelt og så svæver jeg væk i narkosen.

Selve operationen kan bedst illustreres ved dette billede

Ved operationen lægger man et rør ned i maven på ca. 1 cm i diameter, hvorefter man fjerner resten af mavesækken. Operationen foregår ved at man får lavet 5 små huller i maven, hvorigennem kirurgen opererer. Alt det oplever jeg selvfølgelig ingenting af, for jeg sover trygt i min egen verden.  

Efterdønninger

Efter kort tid – eller sådan føles det – bliver jeg vækket igen og bedt om at lægge mig over på min seng. Kl. er næsten blevet 13 og jeg er totalt groggy, men har ikke ondt. Jeg kommer tilbage til stuen, hvor jeg stadig er alene.  Jeg er træt og udkørt og glemmer helt at tage min maske på og det kommer til at forfølge mig resten af dagen.

Så jeg sover med forstyrrende søvnapnøer og selvom sygeplejerskerne kigger forbi og prøver at få mig op, så bliver jeg ved med at bevæge mig rundt i en groggy tilstand. Det er faktisk først da Peter Funch Jensen kommer forbi sidst på eftermiddagen og observerer at jeg rammes af søvnapnø, at jeg får mig taget sammen til at få masken på. Inden jeg får lov at lægge mig til at sove med masken, prøver jeg med et enkelt telefonopkald, men jeg er vist helt uden for rækkevidde. Da jeg har sovet et par timer med masken, har jeg fået det betydeligt bedre og jeg er oppe at gå mine første ture. Træt og stadig noget ør får jeg også drukket ganske lidt. Det er godt jeg har drop i armen med væske for ellers var jeg vist indtørret.

Sådan så maven ud efter operationen

Jeg får også tid til at se på maven, som har 5 nydelige plastre. På billedet ved siden af, der er taget nogle dage senere kan man se at der bag plasteret gemmer sig 5 nydelige huller, der er klipset sammen.

Afslutningen

Det bliver en lidt urolig nattesøvn, men da jeg vågner tirsdag, har jeg det trods alt bedre. Jeg får gået lidt ture rundt på gangene, får fjernet venflon og så bliver jeg ellers sendt hjem midt på formiddagen.

En hurtig omgang med utroligt store konsekvenser og jeg glæder mig til at komme i gang med mit nye liv.

 

I næste blogindlæg vil jeg fortælle om den første uge som gastric sleeve opereret. Men inden jeg slutter, skal I ikke snydes for billedet af mine fjernede mavesæk. Så det kommer her:

7 Replies to “Gastric Sleeve – operationen”

 • Ej hvor fedt og spændende. Peter opererede også mig torsdag den 25 februar i Søborg. Så jeg vil følge med her 🙂

 • Hej Bjarne.
  Det er super fedt at få lov at læse om dine oplevelser med Gastric Sleeve. Jeg ligger mig selv under kniven hos Peter Funch Jensen i Søborg d. 15/6. Jeg er spændt og nervøs. Har som dig oplevet store vægttab for så at tage det hele på igen. Jeg bliver derfor meget inspireret af at læse om andre opereredes oplevelser. Er det nu det skal lykkes? Og kan jeg holde vægten? Er nok de to største spørgsmål mit hoved er fyldt af. Tak for en god blog 🙂

  • Hej Stine
   Tak – det er skønt at der er nogle der følger lidt med. Jeg er sikker på det bliver en god oplevelse for dig.

   Ja, jeg tror, det er nu det lykkes for dig, og ja jeg tror du skal vænne dig til et nyt liv og nye vaner. Tænk proteiner og mere end Hamlet siger. Det er min erfaring. Minimum 1 g pr. kg. Proteiner vil være så godt for dig i den første tid, men også på den lange bane. Så fokuser på det og på fibre, når du er kommet på almindelig kost.

   Du er altid velkommen til at skrive, hvis du har spørgsmål undervejs. 🙂

   Held og lykke med det hele.

 • Hej Bjarne

  Hvordan er det gået med din apnø siden du fik operationen?
  Keg overvejer en sleeve, både pga overvægt , men især pga apnø.

  Hører gerne dine erfaringer

  Mvh
  Zahid

  • Hej Zahid

   Jeg skal til kontrol i juni måned.

   Men jeg tror min apnø er arvelig og blot forværret af overvægten, så jeg tror ikke jeg slipper af med den.

   Er dog ret sikker på, at det er blevet bedre.

   Dbh
   Bjarne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Nyheder én gang om måneden

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Du vil få nyheder, modtage tilbud, information om nye produkter og services, invitationer til webinarer /foredrag og meget mere.